Theorie: Gratis Proefles Online Cursus Spaans

Proefles online cursus Spaans
Saludar en español.
Begroeten in het Spaans.

Manieren om te begroeten in het Spaans
Er zijn veel manieren om te begroeten in het Spaans. Welke kennen jullie al?

Hola, ¿qué tal?, ¿cómo estás?, buenos días, buenas tardes, buenas noches… Dat zijn de begroetingen waar iedereen in eerste instantie aan denkt, maar in het Spaans hebben we nog veel meer zoals: ¿qué pasa?, ¿cómo andas/andamos?, buenas, ¿cómo vas/vamos?, ¿cómo va todo?, ¿cómo te va?, ¿cómo estamos? etc.

Ik ga jullie vertellen wanneer en in welke gevallen je deze begroetingen kunt gebruiken.
Om te beginnen als we iemand willen begroeten en daarbij rekening houden met een bepaald moment van de dag dan kunnen we kiezen voor buenos días (tussen 6 uur in de ochtend tot ongeveer 1 uur in de middag); we zeggen buenas tardes (vanaf 2 uur in de middag, de middag gaat pas in Spanje in als we eenmaal ’s middags hebben gegeten en dat gebeurt zoals jullie weten ergens tussen 2 en 3 uur ‘s middags); de begroeting buenas noches gebruiken we vanaf 9 uur ’s avonds en zolang het buiten donker is.

Wil je iemand begroeten zonder verder te refereren aan het tijdstip van de dag dan kun je buenas gebruiken en dan zit je altijd goed.

De meest gebruikte en ook internationale begroeting in het Spaans is het natuurlijk hola dit kun je zeggen in elk moment van de dag en ook gecombineerd met andere begroetingen zoals: hola, buenos días of bijvoorbeeld hola, ¿qué tal?, hola buenas, etc. Als je wordt begroet met enkel ¿qué tal? (informeel en formeel) dan verwacht men geen antwoord, je hoeft dus niet te vertellen hoe het met je gaat want het is simpelweg een begroeting. Wanneer je ¿qué tal? samen gebruikt met ¿cómo estás? / ¿cómo estamos? dan wilt men wel weten hoe het met de andere persoon gaat.

Voorbeeld:

Susana: ¿Qué tal? ¿cómo estás?Susana: Hallo, hoe gaat het met je?
Luís: Pues muy bien, de vacaciones.Luís: Heel goed, lekker op vakantie.
Pedro: Hola, ¿qué tal?Pedro: Hallo, hoe is het?
Ana: Buenos días.Ana: Goedemorgen.